Tijdloos sekssymbool

Geplaatst op donderdag 19 oktober 2017 @ 11:18 , 231 keer bekeken

Telegraaf 12 jan. 2016

Tijdloos sekssymbool
Marilyn Monroe in Eduard Planting Gallery
Wietse Schmidt

Marilyn Monroe groeide in de jaren vijftig uit tot het sekssymbool van Amerika. Met haar blonde golvende haar, zwoele blik en verleidelijke tuitlippen bracht ze menigeen het hoofd op hol. Tot op de dag van vandaag spreekt de dame van het omhoog waaiende jurkje tot de verbeelding. Hoe kan het dat Monroe ruim vijftig jaar na haar dood nog steeds zo populair is?
Afgelopen zaterdag opende in Eduard Planting Gallery de expositie Marilyn Monroe: The Woman who made Love to the Camera. Te zien zijn portretten van Monroe, gemaakt door twee legendarische fotografen: Douglas Kirkland en Milton Greene. Het loopt storm in de galerie. „Meestal zijn voorbijgangers bij het inrichten van een expositie bescheiden en afwachtend”, vertelt Planting. „Maar nu kwamen ze al direct naar binnen terwijl er pas een paar werken hingen. Monroe trekt kijkers.”

Volgens Planting heeft Monroe een immense aantrekkingskracht op zowel mannen als vrouwen omdat ze een soort universele schoonheid bezit. „Daar komt natuurlijk ook de mysterieuze omstandigheid van haar vroege dood bij. Was het wel zelfmoord? Is ze niet vermoord? Was het door Bobby Kennedy? Mensen hebben behoefte aan een mythe en ze willen er hun eigen verhaal bij bedenken. Je kunt je afvragen of ze nu interessant zou worden gevonden als ze nog had geleefd.”


De foto's van Greene en Kirkland tonen een opgewekte en vrolijke Monroe. Greene (1922-1985) vormde enkele jaren samen met Monroe de Marilyn Monroe Productions en maakte meer dan 5000 foto's van de diva. Kirkland (1934) maakte in 1961 de beroemde, intieme serie An Evening with Marilyn Monroe. Planting meent dat juist de combinatie van deze twee fotografen zeer goed werkt. „De foto's van Greene zijn voornamelijk echte studioportretten: geposeerd, strak en kleurrijk. Die van Kirkland zijn zacht en intiem, bijna alsof je toevallig in haar slaakamer kijkt.”

De expositie is tot en met 5 maart te bezichtigen in Eduard Planting Gallery, Eerste Bloemdwarsstraat 2, Amsterdam, www.eduardplanting.com.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: